Undersøkelse av tørre øyne

Det finnes flere måter å behandle tørre øyne på. En undersøkelse av øynene dine kan fortelle noe om årsaken til hvorfor øynene er tørre, og behandlingen kan tilpasses deretter. Undersøkelsen innebærer at vi kartlegger tårefilmkvalitet, hvilken type og grad av tørrhet det er, vi filmer, fotograferer og observerer tårefilm, øyelokk og kjertelfunksjon.

Undersøkelse av tørre øyne koster 795,- og kan bookes her: timebestilling.

Vi tilbyr behandling av tørre øyne med IPL

IPL (intense-puls-light) er lysbehandling som forbedrer kjertelfunksjonen til de meibomske kjertlene i stedet for å bare lindre på symptomene. Lyspulsene tilfører varme inn i kjertlene slik at vi kan klemme ut stivnet og betent meibum og utføres med påfølgende massasje av kjertlene. I tillegg vil lysbehandlingen ha effekt i ukene etter ved at inflammasjon i og rundt kjertlene reduseres.

IPL- behandling koster 1400,- per behandling. De fleste trenger 3-4 behandlinger, og vi behandler med 4 ukers mellomrom. IPL- behandling foretas etter at tørre øyne-undersøkelse er gjort.

Andre behandlingsformer som lindrer symptomer på tørre øyne:

  • Å forandre omgivelser som virker negativt på tårefilm
  • Riktig bruk av fuktedråper
  • bevisstgjøring av blunkerefleks
  • kosthold
  • rengjøring av øyelokk
  • varmemaske og massasje av øyelokk
  • henvisning til øyelege ved behov for medikamentell behandling

Vanlige årsaker til tørre øyne

For å finne beste behandling av tørre øyne er det smart å ta en tørre-øyneundersøkelse. Omgivelsene og miljøet vi bor og jobber i kan påvirke tårefilmen vår. Tørt inneklima, lav luftfuktighet og klimaanlegg kan føre til opplevelse av tørre øyne. Mye tid foran pc og andre digitale enheter kan også føre til redusert tårefilmkvalitet.

Medisiner, alder eller hormonelle endringer

Andre årsaker til tørre øyne er bruk av medisiner, alder og hormonelle endringer i kroppen. Kvinner har oftere tørre øyne enn menn og tørrheten kan oppstå i forbindelse med graviditet og overgangsalder. Mange med revmatisme opplever dårlig tårefilmkvalitet, med Sjøgrens syndrom og rosacea som de vanligste.

Betennelse i hårsekker og kjertler

Selv om ytre og indre forhold påvirker tårefilmen på hver sin måte er det også helt lokale forhold i øyelokkene som forårsaker tørre øyne. Inflammasjon (ikke-infeksiøs betennelse) i hårsekkene og i kjertlene på våtkanten til øyet er det vi oftest ser som årsak til tørre øyne.

Slik betennelse kalles blefaritt når det ligger rundt hårsekkene og meibomitt eller meibomsk kjerteldysfunksjon når det er det lipidproduserende kjertlene på øyelokkene som er betent. Disse kjertlene skal normalt skille ut en lettflytende olje som danner det ytterste laget i tårefilmen og hindrer at den fordamper. Når dette lipidlaget mangler eller har for dårlig kvalitet fordamper tårefilmen og forårsaker tørre øyne. Dette kan gi følelse av tørrhet og rusk, men ofte også rennende øyne fordi den bindes dårlig til øyet og gir ekstra reflekståring når det blir tørt. Det er disse reflekstårene som renner over.

Ved meibomitt eller MGD (meibomian gland dysfunktion på engelsk) er det både kvaliteten på oljen som utskilles og antall kjertler som fungerer som påvirker tårefilmkvaliteten. Ved blefaritt er eksem i huden, overvekst av øyelokksmidd (demodex) og bakterier vanlige årsaker.

Kronisk sykdom

Tørre øyne regnes som en kronisk øyesykdom, men graden av den gir varierende symptomer som kan lindres og behandles, slik at man får øyne som fungerer bedre. Den internasjonale definisjonen lyder slik:

Dry eye is a multifactorial disease of the ocular surface characterized by a loss of homeostasis of the tear film, and accompanied by ocular symptoms, in which tear film instability and hyperosmolarity, ocular surface inflammation and damage, and neurosensory abnormalities play etiological roles.

https://www.tearfilm.org/public/TFOSDEWSII-Executive.pdf
https://www.coptikk.no/oyehelseklinikk/artikler/forbruker/slik-hjelper-vi-deg-med-torre-eller-rennende-oyne

Se flere priser på andre synsundersøkelser under OPTIKER.