Dersom arbeidsdagen din er preget av mange timer foran dataskjerm og relativt statisk arbeidsstilling har du kanskje en databrille?

Mange av oss sitter lange dager foran dataskjerm og jobber med progressive briller eller helt uten briller. Sliter du med dårlig syn, hodepine og trøtthet utover dagen? Med riktig tilpasset databrille blir synsopplevelsen og ergonomien bedre . Det er lettere å få jobben gjort.

Ikke alle trenger databriller, men mange vet ikke om muligheten.  Kanskje har du rett  til å få dekket databriller av arbeidsgiver.

Den største gruppen som trenger databriller er alle de som bruker progressive briller til hverdags. Progressive briller er praktisk i en hverdag hvor man vil ha fleksibilitet mellom å se på avstand og samtidig kunne lese 40 cm med samme brillen. Foran skjerm derimot gir ikke disse glassene den beste synsopplevelsen. Progressive briller har en styrkefordeling som gjør at man foran dataskjerm kan bli sittende å løfte på hodet, eller nesten ikke beveger på nakken.  Dette kan gi muskelspenninger i nakke og skuldre, og kan gi helseskader over tid.

Den andre gruppen er unge mennesker som ikke bruker briller til daglig, men kanskje har en langsynthet eller skjeve hornhinner uten at de vet det. Slike synsfeil merkes ikke når man ser på avstand, men kan gi utslag i de samme plagene, altså hodepine, slitne, trøtte øyne, og muskelspenninger ved nærarbeid.

Dersom man er ung og nærsynt med briller (eller linser) som korrigerer for dette til daglig vil man altså IKKE få dekket dette som en databrille, selv om man også bruker de på jobb foran datamaskinen der.

Vi optikere vil kunne måle synet og finne ut om det er grunnlag for å få databriller til å jobbe med. En annen spesifisering i loven sier at arbeidet skal være jevnlig og i en betydelig del av arbeidsdagen foran dataskjerm for å gjelde.

Endringer i lovvverket

Siden mars 2017 gjorde også arbeidstilsynet en ny avklaring av forskriften, og butikkansatte som jobber i kasse med dataskjerm er også omfattet av forskriften. Du leste kanskje artikkelen?

370.000 nordmenn får rett til gratis briller

Databriller er individuelt tilpasset hver enkelt arbeidstaker

Det er store variasjoner i fysisk utforming av både kontor og skjermer. Disse forskjellene krever ulike løsninger. En databrille er definert ved at styrken er ulik styrken i arbeidstakerens private brille. Med riktig tilpassede briller ser man klarere, blir mindre sliten i øynene og ivaretar en mer riktig sittestilling. Vi tilpasser riktige databriller til hver enkelt ansatt. Det er en god ide å måle opp avstand fra øye til dataskjerm med et målbånd i forkant av undersøkelsen hos oss. Da har vi full kontroll på utmålingen av brillestyrken på den rette avstanden.

§ 14-4. Undersøkelse av arbeidstakeres syn ved arbeid ved dataskjerm

Synsundersøking og databriller

20-regelen

Dersom du bruker databriller eller ei kan det være lurt å huske på 20-regelen for å få mindre slitne øyne. Blunkerefleksen går ned og vi får også tørrere øyne foran dataskjermer.

  • Hvert 20. minutt
  • ta en pause i 20 sekunder
  • blunk 20 ganger
  • se 20 meter unna

Er du arbeidsgiver? Databriller kan være en lønnsom investering for bedriften. Du kan lese mer på sidene. OPTIKER eller BRILLER