Om oss

Jacob Friis drev en hektisk urmakerforetning i en tid hvor instrumenter ble reparert, og armbåndsur ikke var noe alle eide.

Jacob Friis, ur-optikk AS er et familedrevet firma i hjertet av Tromsø sentrum. Vi er en kombinert urmaker og optikerbedrift med lang histore, men blikket rettet fremover.
Vi selger briller, solbriller, kontaktlinser og klokker, samt kikkerter og tilbehør. Vår kjernevirksomhet er grundige synsundersøkelser, tilpassing av kontaktlinser og reparasjon av urverk. Vi fokuserer på høy kvalitet på både tjenester og produkter og jobber for å holde et høyt servicenivå.

Vi håper du vil trives som kunde hos oss!

I 1903 etablerte vår oldefar Jacob Friis seg i Storgata 60, midt i Tromsø sentrum. Han drev en hektisk urmakerforetning i en tid hvor instrumenter ble reparert, og armbåndsur ikke var noe alle eide. De første armbåndsurene var lommeur som ble loddet om og festet på håndleddet til soldater da det var upraktisk med lommeur i krig. I Sveits ble det første armbåndsuret patentert samme år som Jacob Friis ble etablert. Det var opp til 7 lærlinger i praksis i Storgata 60 på denne tiden. Ektefelle Franziska Friis var også delaktig i driften, sammen med urmaker Haugen.

Jacob Friis døde i 1949, og bestefar Søren Hielm Friis overtok offisielt firmadriften. Han hadde tidlig vært involvert i den daglige driften, men reiste ut for å utdanne seg. Han fikk sin utdannelse i Rathenow i Tyskland, og i Oslo på Elementærtekniske skole.

I norddelen av lokalet drev bestemor Signe Friis broderiforretning fra midten av 60-årene.

I 1975 ble pappa Jacob Andreas Friis ferdig utdannet optiker på Kongsberg etter å først ha tatt urmakerutdannelse i Oslo. Han flyttet tilbake til Tromsø sammen med mamma Britt Friis, og bestefar ga villig stafettpinnen videre. De jobbet videre sammen, fornyet og videreutviklet driften i løpet av 80- og 90-årene. I 1991 ble det lagt tak over bakgården og butikken utvides med mer moderne verksteder og synsundersøkelsesrom.

I dag driver vi, Annichen og Andreas, butikken videre med hvert vårt interessefelt, optikk og ur. Annichen har mastergrad i klinisk optometri og Andreas er urmaker med fagbrev. Annichen er daglig leder.

Etter mange år med franschisedrift i optikerkjede valgte vi å forlate kjedekonseptet for en mer selvstyrt og lokal forankret drift fra 2017. Vi hadde i løpet av 2015 bygd om butikken innvending, utvidet butikkarealet, og fått et delikat, moderne interiør. Under ombyggingen dukket den gamle tømmerveggen frem, fra da huset ble bygget i ca 1820. Denne har vi latt stå synlig i klokkeavdelingen mot sør.

Vi driver i dag med vekt på kvalitet og merkevarer, men har også godt utvalg i motevarer, briller og klokker for barn. Vår kjernevirksomhet er synsundersøkelser, briller, klokker og reparasjoner.

I 2018 feirer vi 115 år i Tromsø sentrum.