Barn er mer utsatt for UV-stråler. Pass på at barna bruker solbriller!

Små barn i barnehage tilbringer flere timer utendørs om dagen. På påsketur sitter de kanskje i pulk og på stranda leker de i vannkanten. De utsettes for større mengder UV-stråling enn oss voksne.  I tillegg har barn ofte store pupiller, noe som gir større menger lys som treffer øyet og kommer gjennom til netthinnen.

Det er ikke alle barn som vil ha på solbriller. For mange er det bare ubehagelig å ha noe på nesen, og det kan være en utfordring å få de til å faktisk beholde de på. Da er det viktig å finne en solbrille som sitter godt. Glassene trenger ikke være altfor mørke, men må ha god UV-beskyttelse. Dersom glassene er for mørke kan det heller hende at de blir tatt av når barnet leker i varierende lysforhold. Det er

Må man ha polarisering?

Polarisering kan være en fin tilleggseffekt, men er ikke nødvendig for at beskyttelsen skal være god. Polarisering er et ekstra filter som fjerner reflekser fra blanke flater som solen skinner på. På vann og vått underlag er polarisering flott fordi det demper den glinsende refleksen som gjør at vi blendes og ser dårligere. Polarisering øker synskvaliteten i solbrillene når filteret er av god kvalitet.

Det viktigste med solbrillene er at de beskytter mot UV-strålene, og det gjør de også og uten polarisering. Til og med helt lyse glass gir god UV- beskyttelse hvis glassene har god kvalitet. Dette er viktig når barna bruker solbriller av med godt UV-filter, for dersom mørke glass har dårlig UV-filter åpner de pupillene for mer UV-stråler.

Farger på solbrilleglassene.

De vanligste fargene på solbrilleglasser er brunt, grått og grønt. Det er også mange kombinasjonsfarger med oransje, røde og rosa nyanser som er gode når det er flatt lys og lite kontraster i omgivelsene. På snø uten knallsol vil slike glass fremheve forskjellen mellom lys og skygge, og gjøre at man rett og slett ser bedre. Disse kan være en stor fordel når man er i fart, som på ski, rattkjelke og sykkel.

Vi har et godt utvalg av barnesolbriller hos Jacob Friis. Ta med barna innom for å finne en som sitter godt i ansiktet. Vi har ikke foreløpig ikke solbriller til barna i nettbutikken, men du kan lese litt om SOLBRILLER generelt.

https://www.usn.no/aktuelt/slik-beskytter-du-synet-i-paska-article214215-6683.html

HTTPS://www.nrpa.no/nyheter/88061/pass-paa-barna-i-sola

https://www.nrk.no/livsstil/barn-bor-fa-solbriller-1.8152177