I 1958, samme år som Jack Heuer begynte å jobbe i familiefirmaet Ed. Heuer & Co. SA, deltok han i to sveitsiske rally-løp.

I det andre tok han over rollen som co-pilot, delvis fordi han var god på kartlesning fra sin tid i speideren. De lå godt an helt frem til slutten, da Jack leste av feil på 12-timers Heuer Autaviaen som satt på dashbordet. Han bommet med et helt minutt. Resultatet ble at hans lag kom på tredje plass. Dette irriterte han voldsomt, samtidig som han forstod at skiven på Autavia var utydelig, misvisende og vanskelig å lese av under røffe forhold i en rask rallybil. Autaviaen hadde sittet på dashbord i fly og biler siden den ble introdusert i 1933. Til og med navnet hadde den fått fra sitt bruk, da Autavia er en kombinasjon av «Auto» og «Aviation».

Ny stoppeklokke

Autavia_Dashboard.jpg
Vel tillbake på Heuerfabrikken designet de så en ny stoppeklokke med en stor sentral minuttviser. Klokken fikk sågar et nytt urverk, og ble omdøpt til Monte Carlo for å hedre det verdenskjente rallyet. Autavia ble tatt ut av produksjon, men det faktum at de hadde et utmerket navn for en ny fremtidig modell bestod. I 1961 ble det besluttet å gjenskape Autavia, men denne gangen som et armbåndsur. Før dette hadde de aldri benyttet en roterbar bezel på en armbåndskronograf. Fra Autavia ble relansert i 1962 har den vært synonymt med roterende bezel og kontrastfarger på skiven vs tellerne, hvilket gir god funksjonalitet og lesbarhet. Den moderne armbåndskronografen var født. Autavia ble raskt en hit blant sjåfører, og det kom flere varianter utover 60-tallet, samtlige er ettertraktede samler-objekter i dag. Heuer var det desidert mest populære merket på verdens Formula 1-baner. Siden da har kronografer for motorsport vært en sentral del av TAG Heuers DNA.

Relansert i 2017

The Autavia.jpg
Autavia var en fast del av kolleksjonen helt frem til 1986. I 2017, i forbindelse med 55-årsjubileet, ble den lansert på nytt. Året før satte TAG Heuer i gang en avstemning på nett, der man kunne stemme frem sin favorittmodell som skulle lanseres igjen. Vinneren ble et design inspirert av Autavia “Rindt” fra 1966. Modellen ble brukt av den legendariske F1-sjåføren Jochen Rindt. Den nye modellen ble tatt godt imot i markedet, og er fortsatt å finne i TAG Heuers kolleksjon.


Artikkel skrevet av nortime.no

tagheuernorge.no / tagheuer.com

Nyskjerrig?

For forespørsel på klokkene send oss en epost:  post@jacobfriis.no